Sfaturi pentru turism montan

În vederea prevenirii accidentelor în zonele montane sau a limitării efectelor în cazul producerii acestora, Jandarmeria montană şi Serviciul Salvamont au elaborat un set de reguli şi sfaturi amatorilor de turism montan:

 • Înainte de a pleca în excursie, informaţi-vă asupra itinerariului propus, gradului de dificultate, starea vremii, condiţiile climatice locale, starea de funcţionare a mijloacelor de transport pe cablu; 
 • Plecaţi pe munte doar cu echipament adecvat, lanternă, rucsac, trusă de prim ajutor; 
 • Nu riscaţi să plecaţi singuri la drum;
 • Informaţi cabanierul asupra traseului ales şi înscrieţi-vă în registrul de trafic al turiştilor, lăsând datele dumneavoastră în acesta; 
 • Alegeţi traseele în funcţie de pregătirea fizică, tehnică şi psihică a celui mai slab din grup; 
 • Folosiţi numai traseele marcate. Urmăriţi marcajele de pe traseu; 
 • În cazul apariţiei dificultăţilor pe traseu sau a înrăutăţirii vremii, retrageţi-vă la cea mai apropiată cabană; 
 • Apelaţi cu încredere la patrulele de jandarmi montani şi la membrii Salvamont. Respectaţi indicaţiile acestora; 
 • Nu consumaţi băuturi alcoolice înainte sau în timpul practicării sporturilor montane sau a drumeţiilor; 
 • Nu deterioraţi amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele;
 • În caz de accident, anunţaţi Salvamontul (0244/ 31.31.31 - pentru Valea Prahovei) sau Jandarmeria Montană 112, specificând următoarele:

  » datele de identificare ale persoanei care anunţă;

  » ce s-a întâmplat;

  » câte persoane au nevoie de ajutor;

  » unde sunt persoanele aflate în dificultate;

  » când s-a produs accidentul.

Accidente specifice, cauze, prevenire

Pe timpul deplasărilor în zonele montane, sunt posibile producerea unor accidente, răniri ale turiştilor, unele din acestea cu urmări deosebit de grave. Mijlocul principal pentru evitarea tuturor accidentelor este PREGATIREA tuturor iubitorilor de drumeţii, informarea la patrulele de jandarmi înainte de a pleca pe traseu, despre caracteristice acestuia, (gradul de dificultate) şi echiparea adecvată.

Căderile şi alunecările se datorează lipsei de pregătire şi a echipamentului necorespunzător, rănile provocate de aceste accidente sunt diverse, iar gravitatea lor este în general proporţională cu înălţimea de cădere.

În astfel de situaţii se procedează în primul rând, la scoaterea rănitului din situaţia critică în care a ajuns, folosind metodele cele mai rapide şi eficienţe, după caz .

Ordinea de degajare a accidentatului, se face de la cap, faţă şi torace, pentru a putea face respiraţia artificială şi mesajul cardiac extern.

Primele măsuri de prim ajutor, constau în controlul mişcării respiratorii şi a bătăilor inimii, iar menţinerea funcţiilor vitale ale organismului, se realizează numai dacă se execută repede respiraţia artificială, prin metoda GURA LA GURA şi eventual masajul cardiac.

Acordarea primului ajutor în situaţia producerii unor accidente

Persoanele care asigură primul ajutor trebuie să aibă cunoştinţele sanitare minime, pentru a fi capabile să ia măsurile cele mai adecvate fiecărui caz de rănire, astfel:

1. Plăgi simple. Se şterge plaga şi pielea învecinată cu apă şi săpun, se tamponează cu vată îmbibată în alcool diluat şi se pune un pansament steril.